0

       Virüs insanlara hayvanların kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu bulaşır. Direkt hayvanlardan insanlara bulaşabildiği gibi insandan insana da kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu bulaşabilmektedir. İdrar, dışkı, kusmuk, gözyaşı ve anne sütü gibi aklınıza gelebilecek bütün vücut sıvılarında virüs saptanmıştır.

      Ebola virüsü maymun, yarasa ve diğer bazı hayvanlardan insanlara geçen, daha sonra insanlar arasında yayılım göstermiş; ağır hastalığa sebep olan, filovirüs grubundan bir virüstür. Aniden beliren ateş, devamında ağır gribal enfeksiyon gibi seyreden belirtiler ve kanamalar ebola virüsünün varlığına işaret eder.Bazı Afrika ülkelerinde, sağlık sisteminin yetersizliği ve insanların hijyen kurallarına uygun hayat şartlarının olmaması ebola virüsü hastalığının kontrol altına alınmasını zorlaştırmıştır. EVH salgınının durdurulmasının yolu, virüsün ortaya çıktığı bölgelerdeki yaşam standartlarının ve sağlık hizmetleri kalitesinin yükseltilmesinden geçer.

        Ebola virüsü, ismini ilk defa ortaya çıktığı bir köydeki Ebola nehrinden alır. 1970’li yıllarda ebola virüsü salgını, Afrika’nın orta ve batı bölgelerinde sağlık hizmetlerinin yetersiz ve hayat şartlarının zor olduğu, merkezden uzak köylerde görülmüştür. Salgın şeklinde 1976 yılında Kongo’da ve Sudan’da görülen virüs; Nijerya, Uganda, Gabon gibi pek çok Afrika ülkesini de etkisi altına almıştır. Ebola virüsü halen yayılmaya devam etmektedir.

        Ebola virüsü Türkiye’de şimdiye kadar görülmemiştir. Fakat günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde ülkelerarası ulaşımın ve etkileşimin artması, bir bölgede görülen sağlık sorununu herkesi ilgilendiren küresel bir sorun haline getirdiği için, hastalığın Türkiye’de görülme riski de vardır. EVH salgınının görüldüğü ülkelere yapılacak seyahatlerde dikkatli olunması, seyahat sonrası en az 10 gün süre ile kişinin izole edilmesi gerekir. Belirti gösterenlerin acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları hayati önem taşır.

BELİRTİ VE BULGULARI
Ateş , Baş ağrısı, Kas ve eklem ağrısı, Halsizlik, İshal, Kusma, Mide ağrısı, İştahsızlık.

Eşlik edebilecek diğer belirti ve bulgular;
Döküntü, Gözlerde kızarıklık, Hıçkırık, Öksürük, Boğaz ağrısı, Göğüs ağrısı, Nefes almada zorluk, Yutma güçlüğü, Cilt ve mukozal kanamalar veya organ içine kanamalar.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Sinirli Sinirli
0
Sinirli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Nefret Nefret
0
Nefret
Şaşkın Şaşkın
0
Şaşkın
Offf Offf
0
Offf
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Çalışkan Çalışkan
0
Çalışkan
Aşk Aşk
0
Aşk
Komik Komik
0
Komik
Lan Lan
0
Lan
Başarılı Başarılı
0
Başarılı
admin

Çaylak

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seç
Test Yap
Sınav & Test Oluşturup Sonuç Belirleyin.
Anket
Anket Oluştur.
Soru Sor / Çözüm Ekle
Sorunuzu Ve Çözümünüzü Buradan Ekleyin
Liste
Çözüm Listeni Ekle
Video
Videolu Çözüm Ekle
Görsel
Fotoğraf veya GIF'li Çözüm Ekle