0

Türkiye’den para kazanan dijital teknoloji şirketlerine %7,5 oranında Dijital Hizmet Vergisi getirilmiş ve yaklaşık 2 yıl önce yürürlüğe sokulmuş. Türkiye’nin bu kararına ABD karşı çıkmış ve kaldırılması yönünde baskı uygulatmıştı. Misilleme olarak çeşitli ürünlere ek gümrük vergisi de getirilmişti. Bugün yaşanan gelişmeyle birlikte Türkiye ve ABD, Dijital Hizmet Vergisi konusunda anlaşma sağladı. Türkiye, Dijital hizmet Vergisi’ni ABD ise bazı ek gümrük vergilerini görünürden kaldıracak.

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye, Dijital Hizmet Vergisi’ni kaldırtacak. 2023’ten itibaren dünya genelinde uygulanacak yeni kurumlar vergisi anlaşmasına geçilecek. ABD; Türkiye’nin yanı sıra Avusturya, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya ile aynı anlaşmayı yaparak bu ülkelerdeki dijital hizmet vergilerini kaldırtacak.

Sosyal Medya

OECD’nin yeni vergi sistemine uyulacak

Yapılan anlaşmaya göre OECD’nin kurumlar vergisi hakkındaki son kararına uyum sağlanacak. OECD, uluslararası şirketler için asgari %15 kurumlar vergisi belirlenmesi ve yüksek kâr eden şirketlere faaliyet gösterdikleri ülkede bazı vergi hakları tanınması teklifi bahsinde 8 Ekim’de 136 ülke ortak karara varmıştı.

Türkiye, 2023’ten itibaren dünya genelinde uygulanacak yeni kurumlar vergisine geçiş sürecine kadar eski düzende Dijital Hizmet Vergisi kesmeye devam edecek. Fakat Ocak 2022‘den sonra alınan vergiler yeni düzenleme kapsamında şirketlerin ödemesi gereken tutarı aşarsa bu miktar vergi alınan ülkelerde şirketin gelecekteki vergi yükümlülüklerinden düşürülecek.

Dijital Hizmet Vergisi nasıl uygulanıyordu?

Dijital Hizmet Vergisi, 7 Aralık 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak resmen hayatımıza girdi. Dijital ürünlerden veya dijital hizmetlerden elde ettiği geliri Türkiye’de 20 milyon TL’nin ve dünya genelinde 750 milyon avro’nun üzerinde olan şirketler, Türkiye’den elde ettiği hasılatının yüzde 7,5’lik bölümünü Dijital Hizmet Vergisi olarak ödüyor.

Dijital ortamda sunulan ücretli veya ücretsiz sesli, görsel, ve dijital tüm içerikler Dijital Hizmet Vergisi kapsamına giriyor. Ödeme hizmetleri, dijital para, elektronik haberleşme hizmetleri, Ar-Ge merkezinde üretilen Ar-Ge ürünleri, bankacılık amacıyla sunulan hizmetler ve Özel İletişim Vergisi’ne tabi tutulan hizmetler Dijital Hizmet Vergisi’nden muaf tutulacak.

Türkiye’de varlığı bulunan yerli/yabancı şirketler bu vergiyi kendi ödeyecek. Türkiye’de fiziksel varlığı bulunmayan şirketler vergi ödemezse ilgili şirkete ödeme yapan vatandaştan veya reklamverenden ek vergi alınacak. Apple, Google, Facebook gibi dev firmalar bu vergi nedeniyle Türkiye’deki ürün ve hizmetlerinde müşterilerden ek ücret alıyor.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Sinirli Sinirli
0
Sinirli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Nefret Nefret
0
Nefret
Şaşkın Şaşkın
0
Şaşkın
Offf Offf
0
Offf
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Çalışkan Çalışkan
0
Çalışkan
Aşk Aşk
0
Aşk
Komik Komik
0
Komik
Lan Lan
0
Lan
Başarılı Başarılı
0
Başarılı
admin

Acemi

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seç
Test Yap
Sınav & Test Oluşturup Sonuç Belirleyin.
Anket
Anket Oluştur.
Soru Sor / Çözüm Ekle
Sorunuzu Ve Çözümünüzü Buradan Ekleyin
Liste
Çözüm Listeni Ekle
Video
Videolu Çözüm Ekle
Görsel
Fotoğraf veya GIF'li Çözüm Ekle