0

Pandeminin sorun vermesinden beridir küresel otomotiv sektöründe sıkıntılar durmak bilmiyor. Yarı iletken tedariğindeki hata devam ederken şimdi de magnezyum sıkıntısı göze geliyor. Uzmanlara göre kriz oldukça yakında.

Otomotiv Üretimi

Çin’deki Magnezyum Krizi Otomobil Firmalarını Zora Sokuyor

Çin, dünyanın magnezyum üretiminin yaklaşık yüzde 85’inden sorumlu, yani bu konuda tekel sayılır denebilir. Ülkedeki enerji sorunu, pek çok alan gibi magnezyum üretimini de sekmeye uğratmış durumda. Yaklaşık bir ay önce yerel yönetim, 50 magnezyum izabe tesisinden 35 tanesinin yıl sonuna kadar kapatılması emrini verdi. Bu yüzdenotomotiv dünyasının magnezyum tedariği büyük riske girdi.

Fiyatı yıl başından neredeyse ikiye katlanan magnezyum, alüminyum alaşım üretimi için önemli bir hammadde. Alüminyum alaşım da şanzımanlardan direksiyon millerine, koltuk çerçevelerine ve yakıt deposu kapaklarına kadar otomotiv üretiminin pek çok alanında yer alıyor.

Otomobil Üretimi

Barclays analisti Amos Fletcher’a göre alüminyum levha üretiminde magnezyumun yerini hiçbir şey tutamaz. Üstelik magnezyum talebinin % 35’ini otomotiv için üretilen levhalar oluşturuyor. Dolayısıyla magnezyum tedariğinin durması demek, tüm otomotiv endüstrisinin de potansiyel olarak durmaya zorlanması anlamına geliyor.

“Peki bu üreticiler hiç stok yapmadı mı?” sorusu akla gelebilir. Buna da cevap bulan uzmanlar, magnezyumun üç ay içinde oksitlenmeye başladığından stoklanması zor bir ürün olduğunun üstüne basıyor. Dolayısıyla magnezyum talebinin yüzde 95’ini Çin’den tedarik eden Avrupa’da, durum böyle giderse stoklar kasım sonunda bitebilir.

Yarı iletken tedariğindeki sıkıntıların küresel otomotiv sektöründe 210 milyar dolar gelir kaybına sebep olacağı söyleniyordu. Bu tahmin güncellenerek 250 milyar dolara çıktı. Zaten araç bulunurluğunda ciddi sıkıntılar mevcut. İşin içine bir de magnezyum krizi eklenirse durum içinden çıkılamaz bir hal alacak gibi duruyor.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Sinirli Sinirli
0
Sinirli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Nefret Nefret
0
Nefret
Şaşkın Şaşkın
0
Şaşkın
Offf Offf
0
Offf
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Çalışkan Çalışkan
0
Çalışkan
Aşk Aşk
0
Aşk
Komik Komik
0
Komik
Lan Lan
0
Lan
Başarılı Başarılı
0
Başarılı
admin

Çaylak

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seç
Test Yap
Sınav & Test Oluşturup Sonuç Belirleyin.
Anket
Anket Oluştur.
Soru Sor / Çözüm Ekle
Sorunuzu Ve Çözümünüzü Buradan Ekleyin
Liste
Çözüm Listeni Ekle
Video
Videolu Çözüm Ekle
Görsel
Fotoğraf veya GIF'li Çözüm Ekle