0

Squid Game

Güney Kore dışında hiçbir yerde reklamı yapılmayan ve bir anda tüm dünyanın göz bebeği Squid Game sosyal medyada milyarlarca etkileşim aldı, diziyle ilgili sayısız içerik videoları yüklendi, dizide kullanılan Vans ayakkabılarının satışı %7800 arttı ve Roblox gibi pek çok oyunda diziyle alakalı dünyalar oluşturuldu. Bu kadar başarıya sahip Squid Game’in başarısı tesadüf mü?

Güney Kore sineması

Parazit ile Oscar tarihinde bir ilke imza atan Güney Kore sinemasının zirveye çıktığı düşünülmüştü ancak Squid Game daha yükseğe taşıyarak çıtayı bambaşka bir noktaya götürdü. 

Güney Kore sinemasının büyük başarısının altında kimi otoriteler tarafından toplumsal çöküşe gittiği ifade edilen ekonomik eşitsizlik ve adalet sistemindeki boşluklar gibi büyük sorunlar yatıyor desek yanlış olmaz. Bu süreci ekrana iyi yansıtan yönetmenler de başarıdan başarıya koşuyor.Squid Game’in yaratıcısı Hwang Dong-hyuk’un başarısı sadece bu ile değil, Silenced filmi başta olmak üzere toplumsal yozlaşmaları konu ettiği filmleri Güney Kore’de önemli hasılat başarılarına imza attı. Hatta ülkede bu tür filmlerden sonra hukuki düzenlemeler ile sorun çözümüne yönelik adımlar atıldığı da biliniyor.

Squid Game Nasıl Ortaya Çıktı?

Squid Game senaryosu Hwang Dong-hyuk’un kafasında 2007/2008 yıllarında oluşmuş. O dönem bir film olarak düşünen Hyuk  yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle dizüstü bilgisayarını dahi satmak zorunda kalmış ve ancak 2009 yılında senaryoyu tamamlayabilmiş. Zaten senaryo da para kazanmak için ölüm oyunlarına katıldığında neler olacağını hayal etmeye başladığı zaman aklına gelmiş. 

Yavaş yavaş Güney Kore sinemasında yer edinmeye başlayan Hyuk senaryosunu hayata geçirmeye karar vermiş fakat aşırı şiddet içerdiği ve mevcut ekran profiline uymadığı gerekçesiyle yapımcılardan olumlu bir cevap alamamış. Ta ki 2019 yılında Netflix ile anlaşana kadar. Yani senaryo yaklaşık 12 yıl bekledikten sonra hayata geçebilmiştir. Film olarak başladığı senaryonun dizi olmasına karar verdikten sonra Hyuk’un biraz değişiklik yapması gerekmiş. Oyunların sayısı artarken polis memuru gibi ilk sürümde olmayan karakterler de senaryoya eklenmiş. 

Dizinin Zorlu Çekim Süreci

Hwang Dong-hyuk çekimlere başladığında görsel efekt teknolojilerinden çok fazla faydalanarak izleyicilerin keyfini kaçırmak istememiş. Bu yüzden devasa bir plato inşa ettirmiştir. Dizideki tüm ortamlar birebir tasarlanırken sadece köprülerin bir metre yükseklikte hazırlandığı ifade ediliyor.

Oyuncu tarafında da kendisini zorlayan Hyuk çok nadir görebileceğimiz bir şekilde dizide tam 456 kişiyi de oynatmış. Görsel çoğaltma tekniklerinden uzak duran Hyuk zorlu çekimler nedeniyle dişlerini döktüğünü belirtiyor. Dizideki tüm ölümcül oyunlar Hyuk’un çocukluğunda oynadığı oyunlardan esinleniyor. İlk oyundaki ikonik bebek ise 70’li yılların çocuk kitaplarındaki illüstrasyonlardan esinlenmiş. Yarışmacıların üzerindeki spor kıyafetleri ise yine öğrencilik yıllarındaki beden eğitimi eşofmanlarına dayanıyor.

Sanat yönetmeninin de katkısıyla sahnelerde kullanılan renkler, ranzalar, merdivenler, görevlilerin işaretleri belirli unsurlara referans olarak seçilmiş. Yani hiç biri tesadüfi değil. Dalgona şekeri oyununda mutfakta 3 gün boyunca şeker pişirildiği ve platonun şeker kokusundan geçilmediği ifade ediliyor.  

Bunlar dışında dizideki karakterlerin hayatları ile ölüm oyunlarındaki gidişat arasında pek çok benzerlik bulunmakta. Bununla ilgili YouTube üzerinde sayısız içerik bulmak mümkün. Yani Hyuk sadece izlemelik değil ayrıca araştırmalık da bir dizi hazırlamış denebilir.

 Squid Game muhtemelen Netflix’in en çok izlenen dizileri arasında en üst noktaya gelicek. Hwang Dong-hyuk çekimlerden sonra çok yorulduğunu ifade ediyor. Bu bakımdan ikinci sezon için pek hevesli değil ancak karar verilirse bu kez Front Man olarak gördüğümüz gizemli oyun yöneticisine odaklanacağını ifade etmiş.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Sinirli Sinirli
0
Sinirli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Nefret Nefret
0
Nefret
Şaşkın Şaşkın
0
Şaşkın
Offf Offf
0
Offf
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Çalışkan Çalışkan
0
Çalışkan
Aşk Aşk
0
Aşk
Komik Komik
0
Komik
Lan Lan
0
Lan
Başarılı Başarılı
0
Başarılı
admin

Çaylak

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seç
Test Yap
Sınav & Test Oluşturup Sonuç Belirleyin.
Anket
Anket Oluştur.
Soru Sor / Çözüm Ekle
Sorunuzu Ve Çözümünüzü Buradan Ekleyin
Liste
Çözüm Listeni Ekle
Video
Videolu Çözüm Ekle
Görsel
Fotoğraf veya GIF'li Çözüm Ekle