0

İklim değişiklikleri ile mücadele sebebiyle bir çok sektörde büyük değişimler sürüyor. Önemli derecede karbon emisyonuna mal olan denizcilik sektörü de bu değişime ayak uydurmaya çalışıyor.

Şimdi de bu alanda büyük bir gelişme sağlandı. Dünyanın ilk tam elektrikli, otonom kargo gemisi Norveç’te suya indi. Sıfır emisyon hedefli ve gelecek odaklı gemiye Yara Birkeland ismi takıldı. Gemi, geçtiğimiz günlerde Horten isimli kasabadan başkent Oslo’ya ilk yolculuğunu gerçekleştirdi.

Yara Birkeland

Açıklamalara ithafen bu gemi, Yara isimli bir kimya şirketi ile denizcilik teknolojileri şirketi Kongsberg’in ortak çalışmaları ile üretildi. Yetkililere göre Yara Birkeland, Norveç’te bulunan Prosgrunn isimli şehirden yakındaki bölgelere malzeme taşıyacak ve dizel motorlu taşıt ihtiyacını tamamen ortadan kaldıracak. Bu sebeple de NOx ve CO2 emisyonlarında önemli azalmalar görülecek.

Ayrıca açıklamalarda, Yara Birkeland’ın 80 metre uzunluğunda olduğu, 6mWh’lik bir pil takımıyla sürdürüldüğü, max 28 km hıza ulaşabildiği ve 3.200 tona kadar ağırlık taşıyabildiği duyuruldu.

Yara Birkeland

1.000 ton karbon salınımının önünde durulacak

Yara CEO’su Svein Tore Holsether de yaptığı açıklamalarda, “Dünyanın ilk tamamen elektrikli ve otonom kargo gemisini suya indirmekten gurur duyuyoruz. Bu gemi, yılda 1.000 ton karbon emisyonunun önüne geçecek ve 40.000 dizel motorlu taşıtın yerini alacak” ifadelerini kullandı.

Yara Birkeland’ın 2022 yılında resmi seferlerine başlamasının planlandığını aktaran yetkililer, geminin otonom araç sertifikası almak için iki yıllık test sürecinden geçeceğini de açıklamaları arasında belirtti. 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Sinirli Sinirli
0
Sinirli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Nefret Nefret
0
Nefret
Şaşkın Şaşkın
0
Şaşkın
Offf Offf
0
Offf
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Çalışkan Çalışkan
0
Çalışkan
Aşk Aşk
0
Aşk
Komik Komik
0
Komik
Lan Lan
0
Lan
Başarılı Başarılı
0
Başarılı
admin

Kaşif

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seç
Test Yap
Sınav & Test Oluşturup Sonuç Belirleyin.
Anket
Anket Oluştur.
Soru Sor / Çözüm Ekle
Sorunuzu Ve Çözümünüzü Buradan Ekleyin
Liste
Çözüm Listeni Ekle
Video
Videolu Çözüm Ekle
Görsel
Fotoğraf veya GIF'li Çözüm Ekle